Ползите от миенето на двигателя на автомобила

 

Измиването на двигателя на автомобил не винаги е в списъка на редовната поддръжка на автомобила за много собственици на автомобили. Въпреки това, той може да осигури редица предимства и често е силно пренебрегван аспект от грижата за автомобила. Ето някои от причините, поради които измиването на двигателя на вашия автомобил е добро:

 

 • Оптимална производителност: С течение на времето прах, мръсотия и отломки могат да се натрупат в двигателния отсек, потенциално нарушавайки правилното функциониране на различни компоненти. Това може да доведе до намалена производителност, ниска горивна ефективност или дори повреда на двигателя. Редовното почистване помага за поддържане на двигателя в оптимално състояние и предотвратява подобни проблеми.
 • Ранно откриване на проблеми: Чистият двигател улеснява идентифицирането на всякакви течове, пукнатини или други проблеми, които може да се нуждаят от адресиране. Например, течовете на течност са много по-видими при чист двигател, отколкото при мръсен. По този начин редовното почистване на двигателя може да улесни ранното откриване на проблеми и да предотврати прерастването на дребни проблеми в скъпи ремонти.
 • Предотвратява прегряване: Чистият двигател работи по-хладно. Прекомерната мръсотия и грес могат да действат като изолатор, причинявайки прегряване на двигателя, което може да доведе до сериозни проблеми надолу по линията. Като поддържате двигателя чист, вие му позволявате да разсейва по-добре топлината и да работи при по-безопасна температура.
 • Запазва стойността при препродажба: Чистият двигател може да подобри стойността при препродажба на вашия автомобил. Потенциалните купувачи може да гледат на чистия двигател като на знак за добре поддържано превозно средство и това може да бъде силна продажна точка.
 • Дълготрайност: Натрупването на масло, грес и мръсотия по двигателя може да ускори износването и разрушаването на частите на двигателя. Това може да намали живота на двигателя и да доведе до скъпи ремонти или замени. Редовното миене на вашия двигател помага да удължите живота му, като го поддържате чист и функционира правилно.
 • Предотвратява корозията: Някои видове отпадъци, като пътна сол, могат да доведат до корозия, ако не бъдат проверени. Редовното почистване на вашия двигател помага за предотвратяване на тази корозия и може да удължи живота на вашия двигател.

Измиване на двигател

Въпреки че е важно да знаете защо почистването на двигателя е полезно, също толкова важно е да разберете, че трябва да се извършва правилно. Компонентите на двигателя могат да бъдат чувствителни и неправилните техники за почистване могат да доведат до повреда. Винаги избягвайте измиване под високо налягане или директно нанасяне на вода върху електрически компоненти. По принцип е най-добре почистването на двигателя да се извършва от професионалисти или, ако го правите сами, да отделите време, за да научите правилните техники.

 

За да сте сигурни, че измиването на вашия двигател ще бъде извършено правилно се обърнете към професионалистите в авто детайлинга CosmosGarage и запазете час на +359 882 039 684.

 

 

Как се мие двигателя на колата?

 

Миенето на двигателя на автомобила е процес, който изисква внимание и правилно отношение. Ето няколко стъпки, които следва да бъдат изпълнени при миенето на двигателя:

 

 1. Откачете акумулатора: Преди да започнете миенето, откачете минусовата клема на акумулатора, за да избегнете късо съединение или повреда на електрическите компоненти.
 2. Охладете двигателя: Уверете се, че двигателят е напълно охладен. Миенето на горещ двигател може да причини повреда.
 3. Защитете електрическите компоненти: Завийте електрическите компоненти като свещи, бубини, бошони и компютъра с плик или фолио, за да избегнете попадането на вода в тях.
 4. Нанесете почистващ препара за двигатели: Използвайте специално почистващо средство за двигатели. Нанесете го върху целия двигател, с акцент върху замърсените места.
 5. Оставете почистващото средство да действа: Оставете почистващото средство да проникне и разтвори мръсотията и маслата. Обикновено на опаковката се посочва препоръчителното време на действие.
 6. Използвайте мека четка: След въздействието на почистващото средство използвайте мека четка, за да почистите внимателно повърхността на двигателя от мръсотия и натрупвания.
 7. Изплакнете: Изплакнете двигателния отсег с вода под ниско налягане, за да отмиете препарата и разтворената мръсотия. Не използвайте високо налягане, за да избегнете проникването на вода в  електрическите компоненти.
 8. Избършете и подсушете: След като сте изплакнали двигателя внимателно, избършете го с чиста кърпа или използвайте въздушен компресор, за да го изсушите. Уверете се, че всички компоненти са напълно изсъхнали преди да свържете отново акумулатора и да стартирате двигателя.

Важно е да се помни, че процесът на миене на двигателя може да варира в зависимост от конкретната марка и модел на автомобила. Винаги се консултирайте с ръководството на производителя или потърсете помощ от специализирано студио за автомобилен детайлинг, ако имате някакви съмнения или въпроси относно миенето на двигателя.

 

Пробвал ли си авто детайлинг? Страхотно е! Колата ти никога няма да е изглеждала толкова добре. Виж цени и запази час от формата тук – https://cosmosgarage.bg/tseni/