Представяте ли си как отивате с личния си автомобил на лятната си почивка и през целия път колата не се нагрява отвътре, тъй като не проникват слънчеви лъчи през прозорците? Лепенето на фолио върху прозорците на превозно средство е все по-популярен начин за подобряване на външния му вид и блокиране на вредните UV лъчи. В настоящата статия, екипът на CosmosGarage.bg ще Ви запознае с процеса по избор, подготовка и лепене.

 

Как да изберете подходящия за Вас продукт?

 

Нивото на затъмняване на прозорците се определя в проценти, които се отнасят до пропускането на видима светлина (напр. ако изберете 75% нюанс, това означава, че 75% от видимата светлина може да премине през прозореца).

 

При избора на най-подходящото фолио за Вашия автомобил трябва да определите дали желаете то да бъде от висок, среден или нисък клас, съответно колко средства сте готови да отделите, както и дали искате да бъде слънцезащитно, дали да затъмнява купето или не и т. н.

 

На пазара съществуват различни видове, като най-разпространените са обобщени в долната таблица:

 

Вид фолиоХарактеристика
Керамичен нюансПредлага най-добър резултат от всички останали. Съдържа малки нанокерамични частици, които са невидими с просто око, но са достатъчно силни, за да блокират 99% от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето, като същевременно купето на автомобила остава светло. Този вид е безцветно и не променя цялостния облик на автомобила.
Метализиран нюансСъстои се от метални частици, които отразяват светлината. Той е устойчив на надраскване и е по-лъскав от другите тонове за прозорци. Предлага се в различни степени на затъмнение. Недостатък на този вид е, че металните частици биха могли да възпрепятстват телефонните, сателитните и радио връзките.
Карбонов нюансЗатъмнява стъклата на автомобила в различна степен, като не съдържа метални частици. Блокира навлизането на слънчева светлина в купето.

Подготовка и необходими инструменти

 

Подготовката на необходимите инструменти е важна част от процеса по лепене. Екипът на CosmosGarage.bg Ви препоръчва да се снабдите с: руло фолио; вода и сапунен разтвор; ракел или гумена шпатула; инструмент за прецизно рязане; микрофибърна кърпа за почистване.

 

Следващата стъпка е подготовка на основата, върху която ще се лепи. Ако по стъклата е налице брандиране, стикерите се отстраняват. Стъклото трябва да бъде старателно почистено, за да бъдат отстранени всякакви замърсявания. Това ще гарантира, правилно прилепване и ще предотврати всякакви несъвършенства при крайния резултат. Използването на висококачествен препарат за почистване на стъкла и кърпа от микрофибър е силно препоръчително, за да се избегнат следи от прах върху прозорците. Избягвайте използването на почистващи препарати на базата на амоняк.

 

Вземането на размери, които да съответстват на размерите на повърхността, върху която ще се лепи, е от съществено значение. С оглед осигуряването на прецизен краен резултат, при изрязване на фолиото се използват остри уреди.  За да се избегнат грешки, то може да бъде отрязано с малко по-големи размери от стъклото, което ще позволи коригирането в последствие.

 

С какво се пръска като се лепи фолио?

 

Върху стъклото и върху залепващата страна на фолиото се пръска разтвор от сапун и вода. Това позволява лесното му повторно позициониране и предотвратява преждевременното му залепване, като дава повече контрол върху процеса на слагане.

 

Как се слага фолио?

 

Процесът по слагане се състои от следните стъпки:

  1. Стъклената повърхност се напръсква с разтвор от сапун и вода;
  2. Защитната подложка на фолиото се отлепва внимателно и обилно се напръсква залепващата страна със същия разтвор;
  3. Фолиото се поставя внимателно върху стъклото, като се лепи отгоре надолу;
  4. Посредством ракел или гумена шпатула се избутват всички въздушни мехурчета, като се работи от центъра навън;
  5. Излишната част се изрязва с макетен нож, като се оставя малко разстояние между фолиото и рамката на прозореца;
  6. Ръбовете се притискат силно.

Често допускани грешки в процеса на лепенето са: прескачане фазата по подготовка на повърхността, неправилно изрязване, неотстраняване на въздушните мехурчета, преразтягане на фолиото.

 

Съвети относно поддръжка на фолиото

 

Правилната поддръжка е от съществено значение за запазването му в безупречен вид.

Желателно е да се избягват агресивни почистващи препарати и инструменти, които могат да надраскат повърхността. Трябва да се действа особено внимателно при премахване на лед и сняг. При възникване на проблем като повдигане и появяване на мехурчета, е необходимо да действате своевременно, за да предотвратите по-нататъшни щети. Използвайте сешоар, за да загреете внимателно засегнатата област и приложете натиск, за да залепите отново фолиото към стъклото.