Професионалното боядисване на автомобил е поредица от стъпки, направени с внимание към детайла, водещи до крайния резултат, а именно: качествено боядисане. В настоящата статия ще бъдат разгледани тънкостите на боядисването, полезни съвети, както и как се осъществява правилната поддръжка на боята.

 

Как автомобилът се подготвя за боядисване?

 

Качественото боядисване на автомобил, на първо място, изисква адекватна подготовка. Това включва следните стъпки:

 

  1. Почистване: Боядисването започва с цялостно почистване на колата, за да бъдат премахнати всякакви замърсявания. Използването на подходящи препарати е от голямо значение за правилната подготовка на автобоядисването;
  2. Покриване на зони, които няма да бъдат боядисвани: В случай че ще се боядисват отделни елементи от колата, е необходимо останалата част да бъде прецизно покрита;
  3. Проверка на повърхността: Важна стъпка е проверката на повърхността на автомобила за недостатъци като вдлъбнатини, драскотини, петна от ръжда и други. Идентифицирането им насочва вниманието към тези детайли, което гарантира по-добри резултати;
  4. Пастиране: Пастирането на автомобила спомага за постигане на гладка и равномерна повърхност, което от своя страна осигурява по-добро прилепване на боята.

Важно е да се отбележи, че повърхностите, които ще се боядисват, трябва да са гладки, чисти, сухи и без прах.

 

Какво трябва да знаете, за да изберете правилна боя с високо качество?

 

Правилният избор на боя е от голямо значение за крайния резултат, особено ако се боядисват само отделни елементи от колата. Ако желаете да пребоядисате целия автомобил, следва да се съобразите основно със собствените си предпочитания. Но в случай че искате да боядисате само отделни части, е необходимо да вземете предвид оригиналният цвят, с който е боядисана колата Ви. “Брандиране на автомобили” и “защитно фолио” са добра алтернатива, ако е нужно пребоядисване на автомобил.

 

Най-правилният подход е откриването на кода на боята, с която е боядисана колата. Можете да го откриете онлайн, като въведете в търсачката марката, моделът, годината на производство и цветът. При използване на услуги за професионално боядисване, служител на CosmosGarage.bg ще Ви помогне с откриването на точния цвят.

 

Друго обстоятелство, което трябва да съобразите, е видът на боята. На пазара съществуват различни видове, като най-често срещаните са обобщени в долупосочената таблица:

 

Видове бояПредимстваНедостатъци
АкрилАкрилна боя се нанася лесно и с нея могат да се боядисват различни повърхности. Изсъхва относително бързо в сравнение с други видове бои. Предлага се в широк спектър от цветове и е по-бюджетна.Въпреки че е сравнително издръжлива, акрилната боя е по-податлива на пропукване, избледняване и увреждане от природните фактори (особено от вода и влага). Въпреки че някои акрилни бои предлагат гланцово покритие, обикновено не могат да постигнат същото ниво на блясък и дълбочина като другите опции.
МеталикБоята металик е естетически по-привлекателна, тъй като металните частици улавят и отразяват светлината, придавайки на автомобила по-привлекателен вид. Отразяващите свойства могат да прикрият незначителни несъвършенства и петна по повърхността на автомобила. Предлага се в широка гама от цветове.Металните частици и допълнителните слоеве, необходими за постигане на желаното покритие, допринасят за по-високи разходи за материали и труд. Ето защо металик обикновено е по-скъпа от стандартните опции за плътна боя. Постигането на безупречно метално покритие изисква умения и прецизност по време на процеса на нанасяне. Металик е по-склонна към образуване на ивици, петна и други несъвършенства при нанасяне, което изисква професионални умения.
МатМатовите покрития предлагат елегантен и модерен вид на автомобила. Те отразяват светлината в много по-малка степен от лъскавите покрития, което допринася за прикриване на дребни несъвършенства и петна по повърхността на колата. Поддръжката е лесна и се предлагат в широка гама от цветове.Повредата на матово покритие може да е значително по-скъпа от останалите бои. Матовите покрития са по-чувствителни към увреждане от фактори на околната среда. Постигането на безупречно матово покритие изисква професионални умения и прецизност по време на процеса на нанасяне.

Процесът на боядисване

 

След подготовката на автомобила и изборът на качествена и правилна боя, може да се пристъпи към най-съществената част, а именно боядисването.

На първо място се нанася слой грунд. Той спомага за прилепването на боята и осигурява равномерна основа. След като грундът е изсъхнал, следва нанасяне на основния слой на покритие, а именно основният цветен слой, който придава желания цвят на колата. Избраният цвят на се смесва внимателно, за да се постигне точно съвпадение с желания нюанс.

 

Боята се нанася посредством пистолет за боядисване с плавни и равномерни движения с оглед осигуряване на равномерно покритие. В зависимост от желания цвят би могло да се наложи нанасянето на няколко слоя. След като боята изсъхне се нанася прозрачен слой, за да се осигури защита и гланцово покритие. Автомобилът е готов за използване, след като изсъхне напълно.

Съвети за поддръжка на боя

 

Правилната поддръжка на изисква редовно почистване с оглед отстраняването на замърсявания, които могат да повредят покритието на боята. При почистване следва да се избягват агресивни химикали. За осигуряване на допълнителна защита срещу атмосферни влияния можете да нанесете восъчно или керамично покритие върху боята на Вашата кола.

 

Автобоядисване е задача, изискваща специални знания и внимание към всеки детайл, с оглед осигуряване на качество. Екипът на CosmosGarage.bg е винаги готов да предостави насоки, съвети и професионални услуги, за да гарантира, че автомобилът ще отговори на очакванията Ви и ще отрази Вашите стил и индивидуалност.